Werkwijze

Oriënterende fase
Wanneer u een woning op onze website heeft gevonden waar u graag meer informatie over wilt hebben, ontvangen wij u graag voor een oriënterend gesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij u meer over de geselecteerde woningen en de omgeving. Wanneer u na dit gesprek meer interesse heeft gekregen in een bepaalde woning kunnen we samen met u de woning in Hongarije gaan bekijken. We raden u aan om meerdere woningen te selecteren om een goede indruk te krijgen van de woningen en de omgeving. U kunt overnachten in één van de in de buurt gelegen hotels, pensions, of in één van de woningen van de kopers die u voor gingen. Wij kunnen dit van te voren voor u reserveren. Betaling dient vooraf plaats te vinden. Voordat u naar Hongarije vertrekt krijgt u van ons een duidelijke routebeschrijving naar uw logeeradres.

Aankoopfase
Wanneer u na het bezichtigen of na terugkomst in Nederland heeft besloten om een woning te kopen kunnen wij de koopprocedure in gang zetten. In overleg met de verkopers wordt er een datum afgesproken wanneer de koopakte getekend worden.

Advocaat Dr. Ildikó Nyujtó uit Cegléd verzorgt de koopakte. Zij kan tevens juridich behulpzaam zijn bij : het oprichten van bedrijven, opstellen van diverse contracten, vertegenwoordiging bij contacten met de overheid en justitie.

Één dag voor het tekenen moet uw paspoort gelegaliseerd worden bij de notaris in Hongarije. Daarmee wordt officieel erkend dat u daadwerkelijk degene bent die in uw paspoort vermeld staat. Omdat een niet Hongaar niet van elk object eigenaar kan worden heeft een niet Hongaar een vergunning nodig om eigenaar te worden. Ongeveer 2 weken na ondertekening van de koopakte wordt deze vergunning verleend. Wij presenteren u alleen woningen die vooraf gescreend zijn om een vergunning te krijgen voor de eigendom van het object. Tijdens het traject van oriënterende fase en aankoop fase wordt u steeds door dezelfde medewerker van Elado begeleid.

Bijkomende kosten
Bij elk object dat u koopt is een standaard bedrag van € 950 euro verschuldigd, onafhankelijk van de hoogte van de aankoopsom. Deze kosten zijn noodzakelijk voor de tenaamstelling.(advocaat- , notaris-, vergunning- en kadasterkosten)

Ongeveer 1 jaar na aankoop krijgt u van de Hongaarse overheid een aanslag voor de overdrachtsbelasting. Voor woonhuizen betaalt u tot een koopsom van 4.000.000 forint (= ca. € 15.500,-) 2% van de koopsom. Is de koopsom hoger dan 4 miljoen forint dan betaalt u over het resterende bedrag 6% overdrachtsbelasting. In Hongarije is voor zowel Hongaren als niet-Hongaren de winst bij verkoop van oroerende zaken belast. Wanneer u binnen 5 jaar na aankoop de woning weer verkoopt, bent u 20% belasting verschuldigd over het verschil van aankoopsom en verkoopsom verminderd met eventuele kosten van verbouwingen. Van belang is dat u uw nota’s goed bewaart. Voor verkoop in de jaren daarna geldt een afnemend percentage. Na 15 jaar eigendom is de verkoopwinst van uw woning onbelast.